foodness

Vegan burger van zoete aardappel met een sausje van tahin

Het probleem met vegan burgers is vaak dat ze de neiging hebben om uit elkaar te vallen. Omdat je geen ei gebruikt om de burger te binden is je vegan burger vaak te zacht om echt stevig en krokant te bakken.

Een tip: maak kleine burgertjes, dan vallen ze minder snel uit elkaar en zijn ze makkelijker om te draaien in de koekenpan. Edelgist is een veganistische smaakmaker die letterlijk bestaat uit gist en een lekkere hartige smaak geeft aan je burgers.

Mijn testpanel, bestaande uit kritische vleeseters, was enthousiast – en dat wil wat zeggen.

Ingrediënten

Voor de burger

Voor de korst

  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 75 gram paneermeel
  • 50 gram pecannoten (optioneel)

Ter garnering

  • 1 witlof
  • 4 eetlepels Tahin
  • 2 eetlepels Sojayoghurt

vegan foodness ta

Vegan burger van zoete aardappel met een sausje van tahin

Bereidingswijze vegan burger

(voor 2 personen; 4 kleine burgertjes)

  1. Laat het lijnzaad even weken in een scheutje water.
  2. Kook de zoete aardappel gaar in 20 minuten.
  3. Prak de aardappel fijn, samen met de havermout, de edelgist, het paprikapoeder en een fikse snuf zout en peper. Is het beslag nog zo nat dat je er geen balletjes van kunt kneden? Meng dan nog wat meer havermout door het beslag!
  4. Kneed 4 kleine balletjes van het beslag, die je plat drukt tot 4 burgertjes. Als je een grote zoete aardappel gebruikt kun je er misschien wel 6 burgertjes van maken.
  5. Meng in een diep bord de ingrediënten voor de korst: paneermeel, edelgist en (eventueel) wat fijn gehakte pecannoten.
  6. Wentel elke burger door het mengsel voor de korst, tot ze allemaal aan alle zijden bedekt zijn met een laagje kruimels.
  7. Verhit een fikse scheut olijfolie in een koekenpan. Bak de burgertjes per twee in de koekenpan. Geef ze ongeveer 4 minuten per kant, tot ze een goudbruin korstje hebben.
  8. Roer de ingrediënten voor de saus door elkaar.
  9. Besmeer de broodjes met een klein beetje saus.
  10. Snijd de witlof in dunne reepjes.
  11. Voor de saus meng je de tahin met de kwark. Voeg eventueel een klein drupje citroensap toe.
  12. Leg een burger op elk broodje, garneer met de witlofreepjes en maak af met een lekkere klodder tahinsaus.

Enjoy!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang onze laatste acties en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Over de schrijver

Foodness

Hoi! Ik ben Claartje, fulltime foodblogger, parttime fitgirl en oprichter van Foodness.nl. Ik ben flexitariër maar haat dat woord, ik eet elke dag chocola en pindakaas omdat ik bang ben dat ik anders dood ga, en 's nachts droom ik van gepocheerde eitjes.

Over het algemeen denk ik continu aan eten of bén ik aan het eten. Tenzij ik een yoga les volg. Of een marathon ren.

Reacties